آیا همه روش های شستوشوی موکت مناسبند؟
امروزه روشهای متعددی برای شستوشوی موکت وجود دارد. موسسات و اشخاص حرفهای زیادی در این حوزه مشغولند که ادعا می کنند تجهیزات و روش شستوشوی آنها مناسبترین گزینه برای شما هستند. سوالی که پیش میآید این است که آیا همه روشهای شستوشوی موکت نتایج یکسانی دارند؟ جواب این است که هر روشی مزایا و معایب خود را دارد و کارشناس باید بسته به نوع و مقدار موکت شما، میزان و نوع کثیفی آن و بودجه شما، روش مناسب را به شما پیشنهاد دهد.
در ادامه روشهای رایج شستوشوی موکت در دهه های اخیر معرفی می گردند.
۱- روش شستوشوی دیسکی موکت Bonnet Carpet Cleaning
– روش کار:
- در این روش یک دستگاه دوار برقی(دیسک افقی) که یک صفحه برس مدور و در بعضی موارد یک پارچه حوله ای به انتهای آن متصل است الیاف موکت را با شامپوی فرش که همزمان یا از قبل روی سطح موکت پاشیده شده، شستوشو می دهد. روش شستوشوی دیسکی مزایا و معایب زیر را به همراه دارد:
-مزیتها:
- عموماً ارزانتر از دیگر روشهای شستوشو است.
- برای شستوشوی محدود و نقطه ای بسیار مناسب است.
-معایب:
- این روش تنها به عنوان شستوشوی سطحی مناسب است و لایه های زیرین موکت پاکیزه نمیشوند.
- آبشویی نهایی در این روش به درستی صورت نمیگیرد و ماده شیمیایی شوینده در لایههای عمیق موکت باقی میماند که باعث کاهش عمر مفید آن می گردد.
- به دلیل ماهیت روش شستوشوی دیسکی، سایش سطحی و صدمه به الیاف موکت محسوس و اجتناب ناپذیر است.
- زمان خشک شدن موکت بسته به شرایط اقلیمی، سیستم تهویه مطبوع نسبت به سایر روشها طولانیتر و حداقل ۲۴ ساعت است.
- موسسههایی که از دستگاههای دیسکی برای شستوشوی استفاده می کنند، در رفع آلودگی سطحی و لکه های موضعی و پاکیزگی ظاهری موفق عمل می کنند، اما این روش باعث انتقال و تراکم آلودگی ها در لایه های زیرین موکت می شود و این ذرات باقیمانده با خاصیت مغناطیسی خود باعث جذب بیشتر آلودگی ها در طول زمان می شوند. بنابراین موکت شستوشو شده به این روش خیلی زودتر از انتظار کثیف شده و نیاز به شستوشوی مجدد پیدا میکند.
۲-روش خشکشویی موکت با مواد شوینده (کف زا) ِDry Foam Carpet Cleaning
– روش کار:
- در ابتدا ماده شوینده معمولی به روی موکت به صورت معمولی یا اسپری پاشیده میشود تا الیاف موکت با کف ایجاد شده به صورت عمیق آغشته می گردد. کف حاصله از مواد شوینده مخصوص کلیه ذرات کثیف و گرد و غبار موجود در الیاف موکت رو جذب و در خود حل میکند و سپس مخلوط ایجاد شده توسط نازلهای مکش قوی از موکت خارج می گردد.
-مزیتها:
- این روش بسیار اقتصادی است و زمان اجرای کمتری نسبت به روش دیسکی دارد. همچنین رطوبت اعمال شده و رطوبت باقیمانده پس از اتمام کار، زمان امکان بهرهبرداری از موکت پس از شستشو را کاهش میدهد و معمولا در شرایط محیطی معتدل، پس از ۱۲ساعت، سطح موکت قابل تردد است.
-معایب:
- این روش شستوشو به صورت نیمه عمق بوده و احتمالا بخشی از آلودگی در لایه های زیرین الیاف موکت باقی خواهد ماند.
- امکان استفاده از بخار و آب داغ در این روش وجود ندارد.
۳-روش خشکشویی با استفاده از شوینده مخصوص (Encapsulation Carpet Cleaning)
– روش کار:
- تفاوت این روش با روش خشکشویی معمولی، استفاده از ماده شوینده مخصوص موکت شویی است که بر اساس فرمولاسیون اختصاصی، ملکول آن با رطوبت بسیار اندکی فعال شده و ذرات گرد و غبار را به خود جذب کرده و به ذره بزرگتری تبدیل میکند که به راحتی توسط برسهای دوار دوتایی Counter rotational brushes به داخل ماشین منتقل می گردد.
-مزیتها:
- شستوشوی عمیق موکت از مزایای اصلی این روش است. همچنین به دلیل استفاده حداقل از آب، زمان بهرهبرداری از این روش پس از شستوشو در شرایط طبیعی حدود ۶ ساعت است.
- این روش یکی از بهترین روشهای رایج شستوشوی عمیق موکت در کشورهای اروپایی و امریکاست.
-معایب:
- یک روز پس از این روش حتما باید سطح موکت با جاروبرقی برسدار تمیز شود. تا ذرات باقیمانده احتمالی نیز از میان الیاف موکت خارج گردد.
- به دلیل استفاده نکردن از آب داغ، این روش امکان ضدعفونی و از بین بردن تمام لکه های سطح موکت وجود ندارد و در صورت نیاز باید از دستگاه بخارشوی جهت تکمیل عملیات شستوشو به صورت موردی استفاده کرد.
- این روش برای موکت هایی که بسیار کثیف و آلودهاند مناسب نیست. در صورت انتخاب این روش شستوشو باید بیش از یک بار صورت گیرد.
۴-روش شستوشوی ماشینی با بخار آب داغ Truck Mounted- Steam Carpet Cleanin
– روش کار:
- مواد شوینده به همراه آب داغ یا فشار بخار آب باعث جدا شدن کثیفیها و ذرات گرد و غبار و لکهها از الیاف موکت گردیده و سپس توسط مکنده های قوی کلیه مواد از موکت خارج می شود.
-مزیتها:
- بهترین روش شناخته شده شستوشوی عمیق موکت تاکنون است که کوچکترین ذرات کثیف گرد و غبار حتی در اعماق الیاف موکت را باقی نمیگذارد و باعث رفع هرگونه بوی بد احتمالی موکت و تازگی آن می شود.
- توصیه بسیاری از تولیدکنندگان موکت که محصول خود را گارانتی میکنند، شستوشوی هر ۱۸ ماه موکتها به این روش است.
-معایب:
- صرف نظر از آنکه موثرترین روش شستشو است. هزینه آن نسبت به بقیه روشها بسیار بالاست.
- حتما باید توسط موسسههای با دانش فنی بالا و مجرب با ماشینآلات استاندارد انجام شود. زیرا استفاده غیر اصولی و بیش از حد از بخار آب و ماشینآلات غیر استاندارد، باعث وارد آمدن صدمات جدی به موکت می گردد
- ماشینآلات موبایل در این روش به اندازه ماشین آلات کارخانهای موثر نیستند و برای گرفتن نتیجه بهتر، موکت باید برچیده شده و به کارخانه شستوشو حمل گردد.
خلاصه و نتیجه گیری:
اگر موکت شما بسیار کثیف است و در محیط های اداری و یا بیرونی پرتردد قرار دارد، روش چهارم یعنی بخار آب داغ بهترین روش و اقتصادیترین روش با در نظر گرفتن افزایش کارایی و طول عمر موکت است.
اگر موکت شما خیلی کثیف نیست و جاروکشی آن مرتب صورت می گیرد، روش سوم یعنی استفاده از دستگاه موکت شوی با دو برس دوار (counter rotational brushes) به همراه شوینده های مخصوص، موثرترین روش و اقتصادی ترین روش است.
اگر نیاز به شستوشوی موردی یا لکه گیری موکت با قیمت اقتصادی دارید، روش دوم مناسب ترین روش است.
اکثر متخصصین موکت، روش اول یعنی روش شستشوی دیسکی Bonnet Cleaning را توصیه نمی کنند. ولی در مواردی که الویت با هزینه تمام شده باشد و موکت ارزان قیمت باشد، این روش پاسخگوی نیاز این دسته از مشتریان خواهد بود.
نادر نقی پور
اردیبهشت ۱۳۹۹